“Οικολογικά και ενεργειακά αυτόνομα σπίτια”

“Οικολογικά και ενεργειακά αυτόνομα σπίτια”

Γράφει ο Στέργιος Λογοθετίδης, Καθηγητής του τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

“Έξυπνα” σπίτια, που θα είναι οικολογικά, ενεργειακά ανεξάρτητα, οικονομικά και με φωτισμό που θα αλλάζει ανάλογα με τη διάθεση των κατοίκων τους, αναμένεται να μπουν στη ζωή μας μέσα στην προσεχή δεκαετία, χάρη στις εφαρμογές των εύκαμπτων οργανικών ηλεκτρονικών υλικών. Τα εύκαμπτα οργανικά ηλεκτρονικά υλικά, που ήδη έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται στις οθόνες των κινητών, αναμένεται, στο τέλος του χρόνου, να έχουν εφαρμογή στους φορητούς υπολογιστές και σε δύο χρόνια στις οθόνες τηλεοράσεων, που θα μπορούν να τυλίγονται σε ρολό.

Πέρα απ’ αυτό, χάρη στις εφαρμογές των εύκαμπτων ηλεκτρονικών σε φωτοβολταϊκά, σε ηλεκτροχρωμικές οθόνες φωτισμού και σε επικοινωνιακά συστήματα, τα προσεχή 5-10 χρόνια θα μπορούμε πλέον να κατοικούμε σε “έξυπνα σπίτια”, που θα είναι οικολογικά και ενεργειακά ανεξάρτητα και θα έχουν φωτισμό, που το χρώμα του θα αλλάζει ανάλογα με τις προτιμήσεις εκείνων που θα τα κατοικούν. Αυτό θα επιτευχθεί χάρη σε λεπτές μεμβράνες από εύκαμπτα οργανικά ηλεκτρονικά υλικά, που θα συλλέγουν την ηλεκτρική ενέργεια και θα τη μετατρέπουν σε ηλεκτρισμό, που θα χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του σπιτιού.

Οι εξελίξεις στην εφαρμογή των εύκαμπτων ηλεκτρονικών και η ευρωπαϊκή στρατηγική σχετικά μ’ αυτά παρουσιάζονται από σήμερα, στο 2ο διεθνές συνέδριο-συμπόσιο IS-FOE που διοργανώνει στη Χαλκιδική το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό Πλαστικών Ηλεκτρονικών.

Το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ πρωτοπορεί στην έρευνα στον τομέα των εύκαμπτων οργανικών ηλεκτρονικής, έχοντας αναλάβει, από το 2008, το συντονισμό του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος OLAtronics, που στοχεύει στην ανάπτυξη και την ενσωμάτωση της τεχνολογίας και των διαδικασιών παραγωγής εύκαμπτων ηλεκτρονικών διατάξεων και το οποίο θα ολοκληρωθεί στο 2011.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος τους Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, στο πλαίσιο του προγράμματος OLAtronics έχει δημιουργηθεί φωτοβολταϊκή μεμβράνη, που, στο τέλος του χρόνου, θα έχει εφαρμογή σε μικρές επιφάνειες, καθώς και ηλεκτροχρωμικές οθόνες φωτισμού, που- μελλοντικά- θα αντικαταστήσουν τον κλασικό φωτισμό, καθώς θα εξοικονομούν ενέργεια σε ποσοστό 100%.
Μέσα στην προσεχή 10ετία, σύμφωνα με τον κ. Λογοθετίδη, θα μπορούν τα σπίτια να καλύπτονται με φωτοβολταϊκές μεμβράνες, οι οποίες θα συλλέγουν την ηλιακή ενέργεια και μετατρέποντάς την σε ηλεκτρική, θα παρέχουν ενεργειακή αυτονομία στα κτίρια. Οι δε ηλεκτροχρωμικές οθόνες φωτισμού θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ παράλληλα θα είναι καλαίσθητες και το χρώμα του φωτισμού θα αλλάζει ανάλογα με τη διάθεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέρα από τα προαναφερόμενα, τα εύκαμπτα οργανικά ηλεκτρονικά αναμένεται να βρουν πλήθος νέων εφαρμογών, όπως το ηλεκτρονικό χαρτί, με το οποίο θα αλλάξει και ο τρόπος με τον οποίο διαβάζουμε την εφημερίδα. Ο αναγνώστης, δηλαδή, θα μπορεί να διαβάζει την εφημερίδα του, ξετυλίγοντας έναν λεπτό ηλεκτρονικό “πάπυρο” χαρτιού, με τρισδιάστατες πληροφορίες και εικόνες από το διαδίκτυο.

Επίσης, τα εύκαμπτα οργανικά υλικά θα έχουν εφαρμογές σε αισθητήρες, εύκαμπτες μπαταρίες και στην κλωστοϋφαντουργία, όπου θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία “έξυπνων” ενδυμάτων, που θα ζεσταίνουν αυτόν που θα τα φορά. Εξάλλου, οι ιατρικές εξετάσεις θα μπορούν να γίνονται πλέον μέσω αισθητήρων, που θα διαθέτουν τα “έξυπνα” ρούχα, τα οποία θα συλλέγουν την ηλιακή ενέργεια και θα τη μετατρέπουν σε ηλεκτρική.

Tags: ,

Leave a comment